Anul școlar începe cu viroze

Sezonul rece ne aduce în fiecare an, un val de răceli și viroze, iar cei mici sunt cei mai predispuși acestor afecțiuni. În cazul în care copilul abia a intrat în colectivitate, vorbim fie de creșă, grădiniță sau școală – probabilitatea ca acesta să se îmbolnăvească este foarte mare. Iată câteva sfaturi și recomandări pentru a-i ajuta pe copii să treacă mai ușor peste sezonul virozelor.

Nas înfundat, secreții nazale, tuse, gât iritat, febră sau dureri de cap - sunt simptomele răcelii, o infecție virală ușoară a tractului superior (nas, gât), pe care o întâlnim cel mai des toamna, iarna dar și primăvara.

De regulă, răcelile și virozele respiratorii se vindecă în 7-10 zile, iar indicația de tratament medicamentos vine întotdeauna din partea medicului pediatru sau a medicului de familie. Tot ei hotărăsc ce tratament este necesar, în ce constă și cum trebuie administrat.  

Simptomele care îi îngrijorează cel mai adesea pe părinți

Febra este o reacție a organismului ce luptă cu o infecție, așa cum se întâmplă în cazul unei viroze. Majoritatea părinților apelează la antifebrile cum sunt paracetamol și ibuprofen. Atenție însă la modul de administrare și factorii de care trebuie să țineți cont – cum ar fi greutatea copilului și intervalul de administrare al dozelor. Respectați întotdeauna indicațiile medicului, pentru a evita posibile complicații.

 Alte metode prin care puteți reduce febra:

  • O baie caldă 

  • Consumul de lichide

  • Haine cât mai lejere

Deși pentru mulți părinți tusea reprezintă un motiv de îngrijorare, de foarte multe ori, aceasta joacă un rol util și nu este un simptom care trebuie neapărat tratat. Depinde de cauza care o declanșează și intensitatea ei.

Iată câteva sfaturi practice, care vă vor ajuta în tratarea virozelor:

  • Hidratarea – este foarte important ca cei mici să consume cât mai multe lichide;

  • Oferiți-le copiilor mai multe fructe și legume decât o faceți în mod normal. Acestea sunt bogate în vitamina C și antioxidanți, nutrienți extrem de valoroși pentru întărirea imunității;

  • Igiena este un alt aspect extrem de important - spălatul pe mâini cât mai des cu apă și săpun și aerisirea încăperilor.

Pe lângă tratamentul medicamentos, în lupta cu virozele, părinții au posibilitatea de a apela la câteva remedii naturale:

  • Ceai preparat din ghimbir, lămâie și miere 

  • Alimente bogate în vitamina C - kiwi, ardei gras, broccoli, roșii, etc.

  • Turmericul este un puternic anti-inflamator și stimulează sistemul imunitar. Poate fi benefic atunci când copilul arată primele semne de răceală  

Atenție însă la terenul alergic al celor mici. Vă recomandăm să cereți sfatul medicului, înainte de administrarea acestor remedii naturale.

Sistemul imunitar al celor mici este în continuă dezvoltare până în jurul vârstei de 12 ani, pe măsură ce aceștia sunt expuși contactului cu diferiți agenți patogeni, iar statisticile arată că copiii pot avea până la 10 episoade de viroze într-un an. Dr. Oana Sinișteanu, medic primar medicină de familie, pentru qbebe.ro: “Este acest cerc vicios, neplăcut pentru părinți: ca să-și dezvolte și să-și întărească sistemul imunitar copilul trebuie să se îmbolnăvească, trebuie să vină în contact cu agentul patogen, să își formeze proprii anticorpi. Astfel copilul trebuie lăsat să exploreze mediul înconjurător, să își formeze proprii anticorpi ca să devină mult mai puternic.” 

 Ai grijă de bunăstarea copilului prin vizite periodice la medicul pediatru!  

 Sună acum la numărul 021 222 1370 și cere informații despre echipa de pediatrie, din comunitatea AMI.

 

 

× Programarea dumneavoastră a fost înregistrată cu succes.